Havaların soğuduğu ve grip hastalıklarının yaygınlaştığı son günlerde pek çok kişi kış çayı tüketiyor. Meyveler, baharatlar, şifalı bitkiler ve doğal tatlandırıcılar içeren bu karışımlar, bilinçsizce tüketildiği takdirde sağlığınıza fayda sağlamak yerine ciddi zararlar verebilir.
“DOKTORA DANIŞMADAN BİTKİ ÇAYINI TÜKETMEYİN”
Konuyla ilgili konuşan Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Çisem Gündüz, havalar soğuduğunda akla ilk gelen içeceğin bitki çayları olduğunu belirterek, “Her ne kadar tüketirken şifa olabileceğini düşünseniz de” dedi. Bitki çaylarının bilinçsiz kullanılması halinde getireceği tehlikelere dikkat etmek gerekiyor” Özellikle kronik hastalıkları olan kişiler, emziren anneler ve hamileler için Bu bitki çaylarını doktorlarına danışmadan tüketmeleri gerekiyor” dedi.
“YEŞİL ÇAY BP HASTALARINA İYİ DEĞİL”
Hangi hastaların hangi çayları tüketmemesi gerektiğini anlatan Diyetisyen Gündüz, tansiyon hastalarının taşikardiyi tetiklediği için yeşil çay, kekik çayı gibi çaylardan uzak durması gerektiği uyarısında bulundu. Diyetisyen Gündüz, en çok kullanılan bitki çaylarından biri olan ıhlamurun içerdiği bileşenlerin iltihap önleyici ve öksürük kesici özelliklere sahip olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Ihlamur çayınızı tüketirken soğuduktan sonra limon ve bal ekleyerek çayınızı daha keyifli hale getirebilirsiniz. biraz aşağı. Antiviral ve antibakteriyel özelliği olan çaylardan biri de adaçayıdır. Hasta olduğunuz günlerde günde bir parça adaçayı tüketmenizi öneriyoruz” dedi.
KIŞ ÇAYI TARİFİ QUİVEL LİNKİ
Diyetisyen Uzman Çisem Gündüz, açık havada satılan bitki çaylarının sağlığınıza zarar verebileceğini belirterek, çay alırken dikkat edilmesi gerekenleri vurguladı:
“Bitki çaylarının Bakanlık onaylı olduğundan emin olun. Sağlıklı gıda mağazalarında açık bir şekilde satılan bitkisel çaylar, küf oluşumu nedeniyle sağlık açısından olumsuz etkilere neden olabilir. Özellikle açıkta satılan çayları tavsiye etmiyorum. Bu hususların mutlaka dikkate alınması gerekiyor.”
“ÇAYIN İÇİNE EKLERKEN DİKKATLİ OLUN”
Çaya bal eklenmesi söz konusu olduğunda çayın çok sıcak olmaması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Gündüz, çayın hazırlanırken ısındığını ve bu aşamada bal eklemenin en iyi çözüm olduğunu söyledi. Diyetisyen Gündüz ayrıca bu dönemde her evde rahatlıkla bulunabilen limon, ayva, ıhlamur, karabiber ve karanfil karışımından oluşan bitki çayı içmenin kalbi ısıttığını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtti.